Houthandel | Belgische Houtconfederatie - www.houtconfederatie.be

HOUTHANDEL

De houthandelaar geeft advies voor een optimale toepassing.

De sector van de houthandel omvat de groot- en kleinhandel in hout, in plaatmaterialen, en in half-afgewerkte en afgewerkte producten die deels of volledig in hout zijn, zoals parketten, gevelbekledingen, binnen- en buitenschrijnwerk, …

In België telt de sector ongeveer 340 bedrijven en met 3600 loontrekkenden.

DE ERKENDE HOUTHANDELAAR

De houthandelaar beschikt over een aanzienlijke voorraad (minimum 250m³ en 2.000m² opp.), zowel wat de samenstelling van het assortiment hout en houtproducten als hoeveelheid betreft. Naast de meest courante houtsoorten heeft hij ook minder bekende soorten in zijn aanbod.

In het verwerkingsproces speelt de houthandelaar een belangrijke rol. Hij staat zelf in voor het “verbruiksklaar maken” van een deel van het hout: verduurzaming, natuurlijke of kunstmatige droging, schaven of profileren van gezaagd hout en verzagen van plaatmateriaal.

De houthandelaar richt zich zowel tot de vakman als de particulier en geeft advies over de gewenste houtsoorten, kwaliteiten en afmetingen. De bestelling van de klant maakt hij in één pakket klaar en indien gewenst, levert hij ter plaatse

GOUDEN RAAD OVER HOUT

Er zijn hele wat verschillende houtsoorten op de markt, die elk beschikken over verschillende eigenschappen wat betreft structuur, duurzaamheid, bewerkbaarheid enz. Hout is dus een gespecialiseerde materie, zowel letterlijk als figuurlijk. De houthandelaar kent deze door en door en weet altijd raad als het over hout gaat.