Filmpjes over de beroepen in de houtsector

Veel bedrijven in de bos- en houtsector zijn op zoek naar nieuw personeel, wat de ontwikkeling van de sector kan vertragen, hoewel deze een sleutelrol zal spelen in de overgang naar een koolstofarme samenleving. De gezochte profielen zijn zeer gevarieerd. Om mensen te laten ontdekken welke mooie (en vaak weinig bekende) jobs er zijn in de sector hebben de opleidingsorganisatie Woodwize en de Belgische Houtconfederatie het hele land afgereisd om gepassioneerde werknemers te ontmoeten die vertellen over hun dagelijkse werk. Ken je de jobs in de bos- en houtsector, en in het bijzonder die in de bosbouw, bosontginning, zagerijen en houthandel? 

Heb je een idee van het aantal beroepen in de bos- en houtsector? Meer dan 80, waarvan er veel onbekend zijn bij het grote publiek. Het is nochtans dank zij al deze minder bekende beroepen dat je van je houten terras, de warmte van je parket of de glooiingen van je houten meubilair kunt genieten.

Maar wie zijn ze? Het is precies om je de rijkdom van deze beroepen, aangeboden door de bos- en houtsector, te laten ontdekken, dat het opleidingscentrum Woodwize en de Belgische Houtconfederatie videofilmpjes hebben gemaakt om gepassioneerde weknemers in de schijnwerpers te plaatsen.

 

VIDEOFILMPJES OVER DE BOS- EN HOUTBEROEPEN?

“Deze getuigenissen bieden misschien een onverwachte kijk op de beroepen die ook een antwoord zijn op de klimaatverandering”, legt François De Meersman, algemeen secretaris van de Belgische Houtconfederatie, uit. “Een paar maanden geleden hebben we een enquête afgenomen bij onze leden om de personeelsnoden van bedrijven in de sector in kaart te brengen. Iets meer dan 30% van de leden heeft hieraan deelgenomen. Meer dan honderd jobaanbiedingen met heel gevarieerde profielen geraken niet ingevuld. Als we willen dat de sector voluit zijn rol kan spelen in het vooruitzicht van een overgang naar een koolstofarme samenleving, is het van cruciaal belang om deze beroepen en jobaanbiedingen te promoten. Het gaat voor ons om een maatschappelijke missie.”

Van zaadje tot plank, tientallen professionals stellen hun knowhow ter beschikking en dragen ertoe bij het beste te halen uit onze duurzaam beheerde, mooie bosrijkdom. “Tijdens onze reportages in de vier uithoeken van ons land, hebben we gepassioneerde mensen en natuurliefhebbers ontmoet. We hopen dat deze videofilmpjes jongeren en werknemers die een omscholingsprogramma volgen, zullen aansporen om een loopbaan in de bos- en houtsector te overwegen. Er bestaan ook opleidingsmogelijkheden …”, voegt Pascal Mageren, communicatieverantwoordelijke van de Belgische Houtconfederatie, eraan toe.

 

WAAR ZIJN DE VIDEOFILMPJES OVER DE BOS- EN HOUTBEROEPEN TE VINDEN?

Hieronder of op het YouTube-kanaal van de Belgische Houtconfederatie. Enkele ideeën over de beroepen die aan bod komen? Houtzager, magazijnier, technisch-commercieel bediende, bestuurder, … en tal van andere beroepen.

Filmpjes over de beroepen in de houtsector

#01 Operator in de houtzagerij

Beroepen in de houtsector #01 Operator in de Houtzagerij

#02 Vrachtwagenchauffeur

Beroepen in de houtsector #02 Vrachtwagenchauffeur

#03 Bestuurder forwarder

Beroepen in de houtsector #03 Bestuurder Forwarder

#04 Bestuurder grijpkraan

Beroepen in de houtsector #04 Bestuurder Grijpkraan

Goed om te weten: de vijftiental video’s zullen in de loop van de komende weken online worden geplaatst.

 

Volgt u de Belgische Houtconfederatie al op LinkedIn

Nog niet geabonneerd op het vakblad HoutBedrijf?